Sari la conținut

Medierea solutia inteligenta in litigiile comerciale

Mediul de afaceri ar trebui sa fie in cautarea unor solutii inteligente pentru  adaptarea la noile conditii economice, avand in vedere ca ceea ce se poate obtine in urma procedurii de mediere, este o solutie de imediata aplicabilitate , durabila si eficienta, iar ce este mai important este faptul ca aceasta solutie este generata de parti si nu este impusa de o terta persoana, astfel incat rezultatul sa fie de tip castig-castig .Este stiut faptul ca in instanta de judecata doar una dintre parti va fi castigatoare si mai mult decat atat solutia pe care o va da instanta de judecata poate fi chiar in defavoarea celui care intenteaza procesul .

Ca si avantaje de luat in seama de catre mediul de afaceri este timpul foarte scurt in care se poate ajunge la un acord , costuri mult mai reduse decat cele pe care le-ar presupune un litigiu solutionat de instanta de judecata , in continuare se pot pastra relatiile de afaceri si bineanteles, nu in ultimul rand confidentialitatea care se asiguta pe toata durata sedintelor de mediere. Problemele ce ar putea aduce atingere renumelui firmei se rezolvă în regim confidenţial, iar in urma medierii pot aparea o multitudine de solutii la conflictele existente cum ar fi:

  • Esalonarea platilor
  • Negocierea cuantumului creantei
  • Renegocierea contractelor
  • Initierea unor noi afaceri – astfel incat medierea sa nu reprezinte o simpla alternativa la instanta de judecata , ci un mijloc venit in sprijinul pacii sociale , de educare al nostru, al cetatenilor, in spiritul tolerantei fata de semenii nostri.

Este foarte important ca medierea  sa devina in scurt timp, un instrument de negociere  si de aplanare al conflictelor de orice natura, cunoscuta si la indemana oricui.De multe ori se renunta la recuperarea unor debite datorita procedurilor greoaie si datorita faptului ca de fapt cei interesati  in recuperarea debitelor nu au controlul total asupra  actiunilor de recuperare si intotdeauna exista o terta persoana care vorbeste sau decide in numele sau .De aceea trebuie sa se stie ca exista si o alta cale de rezolvare a unui conflict-”Medierea”- unde numai tu impreuna cu partenerul tau decizi care este calea cea mai buna pentru a ajunge la un rezultat care sa fie  respectat , deoarece este mult mai simplu sa respecti un acord care nu ti-a fost impus.

Astfel medierea ajuta la stabilirea si mentinerea unor relatii comerciale bazate pe incredere si respect reciproc generand relatii de colaborare puternice. Noi afaceri pot lua nastere in situatia in care prin mediere sunt impartite responsabilitatile , sunt stabilite principiile clare, scopurile si obiectivele viitoare.

De retinut este si faptul ca partile pot solutiona litigiul dintre ele total sau partial. Astfel in acordul de mediere se pot mentiona doar aspectele cu care ambele parti au fost deacord. Celalalte aspecte vor putea fi solutionate in instanta de judecata, ori dupa o analiza a situatiei se poate reveni la mediator.

Acordul de mediere este prin natura sa un contract, astfel ca partile pot renunta la anumite drepturi sau pretentii pe care le au, dar in acelasi timp , pot stabilii prin acordul de mediere obligatii noi .

In concluzie , pornind de la certitudinea ca medierea comerciala este un real succes in SUA si ca majoritatea litigiilor se solutioneaza inainte de a se ajunge in sala de judecata , incercam sa privim si noi cu optimism impactul viitor al medierii in Romania.

Important este ca toti cei implicati in procesul medierii si toti cei care au tangenta cu aceasta procedura , sa aiba deschiderea necesara si sa incurajeze justitiabilii spre aceasta modalitate de solutionare a conflictelor .

Va asteptam in cabinetul nostru de mediere in Constanta.Informarea este gratuita!