In aproape toate situatiile, partile aflate in conflict, nu pot gestiona conflictul singuri . De aceea este recomandat , acum, chiar si de instanta de judecata , ca partile sa ajunga in fata unui mediator –o persoana specializata in comunicare, apta sa faciliteze negocierile intre parti si sa le sprijine pentru ajungerea la o intelegere durabila , eficienta si reciproc avantajoasa .
De cele mai multe ori discutia directa dintre parti , devine imposibila si nu poate avea loc datorita perceptiilor diferite asupra conflictului. Fiecare individ este o entitate diferita care are reactii diferite. Fiecare raspunde la conflict intr-un stil propriu.
In acest caz este preferabila discutia mediata –medierea, unde partile impreuna cu o terta persoana , mediatorul , care este o persoana neutra si impartiala –pun in discutie problemele asa cum sunt percepute de fiecare persoana in parte . Mediatorul are un rol foarte important in managementul conflictului dintre parti . Pune in discutie conflictul asa cum este vazut de fiecare parte, clarifica toate aspectele conflictului , discuta si analizeaza impreuna cu partile , posibilele solutii ale problemelor . Mediatorul are un rol foarte important in managementul dialogului , in facilitarea dialogului , in focusarea partilor pe problema si posibilele solutii , in clarificarea intereselor partilor. Mediatorul nu se raporteaza la legi,se raporteaza la nevoi, la perceptii. Va aduce compactibilitate intre nevoile partilor.
Partile ajung in fata mediatorului cand se afla intr-un impas major , impasul este si mai greu de trecut in conflictele de familie unde relatiile au fost grav afectate si unde partile nu mai vad nici o solutie in rezolvarea conflictului. In acest impas mediatorul este persoana care ofera partilor posibilitatea de a relua discutiile, le ofera un moment de destindere , de exprimare a sentimentelor , gandurilor , temerilor etc.
Rolul mediatorului in aceste cazuri este acela de a ajuta partile sa depaseasca barierele de comunicare , conduce partile catre solutionarea conflictului , pastrarea relatiei in opozitie cu distrugerea acesteia. In conflictele de familie , unde sunt si copii la mijloc , partile trebuie sa pastreze relatia in interesul copiilor. De aceea consideram ca introducerea medierii nu este doar o modificare procedurală, ci reprezintă o schimbare la nivel de cultură şi de mentalitate, iar rolul mediatorului este clar definit !
Asadar putem spune ca mediatorul este ”manager de conflicte” , deoarece prin tehnici si abilităţi de comunicator ajuta partile sa ajunga la o intelegere reciproc avantajoasa!
Va asteptam in biroul nostru de Mediator!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.